Hei og velkommen til det kreative hjørnet!

Høsten/vinteren 2006, med en drøy måneds mellomrom, så to små dagens lys; Tilde og Viktor. Skjebnen ville det slik at de kom i samme barnehage, på samme avdeling; og de to fant hverandre allerede før de fylte året. Tiden kom for å skifte til stor avdeling, og Tilde og Viktor fikk følge hverandre over på samme stor-avdeling. Tre år er ofte startpunkt for barne-bursdag og da Tilde feiret sin tre-års dag, fikk hun en lilla hjemmesydd kjole av Viktor. Dette skulle bli grunnlaget for Myrth og Yvonnes vennskap. Det gikk nemlig ikke lenge før Myrth kom med en enormt utfordende forespørsel. Yvonne sa ja til å sy Myrths brudekjole, vester og kavlekryss til brudgom, forlover og brudesvenner, samt brudepikekjoler.
Søm er nemlig Yvonnes store passjon, foran symaskinen glemmer hun ofte tid og sted mens de herligste barneklær trylles fram . Myrth er en tryllekunstner på kjøkkenet, det er alltid like spennende å se hva hun finner på!
Vi er, som derer skjønner, i Det kreative hjørnet rett som det er og i denne bloggen kan dere lese om våre små og store prosjekter. I tillegg gir familielivet mange gleder og utfordringer vi vil dere med dere. Turer i skog og mark eller ved hav og strand har vi hatt stor glede av alle sammen. Vi er opptatt av de samme verdiene, å vise barna våre hva landet vårt kan by på. Gi de mer enn den digitale verden og ta tilbake noen av våre "gode gammeldagse" verdier. Lage mat fra bunnen av, gjøre "skrot og gammelt" om til nytt og spennende, sove under åpen himmel og lage ting fra naturen og bruke naturen sommer som vinter, til fysisk og mental utfoldelse.

-Myrth og Yvonne

lørdag 3. desember 2011

Språket, i evig forandring?



På kalenderen står det 2011, en tid preget av informasjon og utvikling. Vi skal ikke mange år tilbake i tid, da nyheter var noe vi så en halv time på TV hver kveld, eller i dagens aviser. Datamaskiner var store klosser stasjonert på arbeidsplassen, Internett måtte kobles på via telefonlinjen og fungerte heller dårlig. Men dette er historie.


Globaliseringen gjør at i dag har flertallet av alle husstander pc med nettilkobling og www. rett inn i stua, på TV sendes nyheter, film og serier i døgndrift. At dette påvirker det norske språket er en selvfølge. Helt siden 1950-åra har vi hatt det som kalles «ungdomskultur». Filmer, musikk og varer, så som Coca Cola, rettet direkte mot ungdommen; fremtidens voksne, legger grunnlag for et nytt språk. Ord som for fine besteforeldre var helt ukjente blir brukt i dagligtale i dag. De fleste av disse ordene er direkte lånt/hentet fra engelsk (f.eks. er pc en forkortelse for personal computer), mange er fornorsket/oversatt (cool-kul) mens andre igjen er allerede norske ord som har fått en helt ny betydning. At noe er rått betyr ikke lenger at det er utilberedt, det kan også være noe som er over gjennomsnittet godt.


Men er dette negativt? I følge damene i fellesstuen på sykehjemmet er det det. Farten, språket og bildene holder et nivå hvor de ikke kjenner seg igjen og føler seg trygge. I følge min generasjon, og yngre generasjoner, er dette en positiv og naturlig utvikling. I vårt flerkulturelle samfunn hvor ytringsfrihet og åpenhet er vesentlige verdier, må vi ta til oss av det mangfoldet tilbyr. Det er viktig for vårt forhold til omverdenen at vi tilpasser oss og følger utviklingen i samfunnet utenfor landets grenser. -Og det er jo ikke bare i Norge språket endrer seg. I våre naboland, så som Sverige og Danmark, merker de den samme tilstrømningen av nye ord.


Så ja, en endring av kan absolutt være til vårt beste. Nasjonalfølelsen blant nordmenn er sterk nok til å tåle dette «nye» språket, uten at vi mister det norske vi er så glade i.



-Yvonne-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar