Hei og velkommen til det kreative hjørnet!

Høsten/vinteren 2006, med en drøy måneds mellomrom, så to små dagens lys; Tilde og Viktor. Skjebnen ville det slik at de kom i samme barnehage, på samme avdeling; og de to fant hverandre allerede før de fylte året. Tiden kom for å skifte til stor avdeling, og Tilde og Viktor fikk følge hverandre over på samme stor-avdeling. Tre år er ofte startpunkt for barne-bursdag og da Tilde feiret sin tre-års dag, fikk hun en lilla hjemmesydd kjole av Viktor. Dette skulle bli grunnlaget for Myrth og Yvonnes vennskap. Det gikk nemlig ikke lenge før Myrth kom med en enormt utfordende forespørsel. Yvonne sa ja til å sy Myrths brudekjole, vester og kavlekryss til brudgom, forlover og brudesvenner, samt brudepikekjoler.
Søm er nemlig Yvonnes store passjon, foran symaskinen glemmer hun ofte tid og sted mens de herligste barneklær trylles fram . Myrth er en tryllekunstner på kjøkkenet, det er alltid like spennende å se hva hun finner på!
Vi er, som derer skjønner, i Det kreative hjørnet rett som det er og i denne bloggen kan dere lese om våre små og store prosjekter. I tillegg gir familielivet mange gleder og utfordringer vi vil dere med dere. Turer i skog og mark eller ved hav og strand har vi hatt stor glede av alle sammen. Vi er opptatt av de samme verdiene, å vise barna våre hva landet vårt kan by på. Gi de mer enn den digitale verden og ta tilbake noen av våre "gode gammeldagse" verdier. Lage mat fra bunnen av, gjøre "skrot og gammelt" om til nytt og spennende, sove under åpen himmel og lage ting fra naturen og bruke naturen sommer som vinter, til fysisk og mental utfoldelse.

-Myrth og Yvonne

torsdag 13. oktober 2011

Slutt på blåfrosne fingre, -sy dine egne votter!

Er du som meg, så er du ikke glad i å fryse. I det hele tatt!! Har du symaskin, har svigermor, eller naboen det, er det om å gjøre å låne og sy seg et par deilige lune votter.

Aller først må du velge stoff, og pynt. De jeg viser fram her, er i fleece. Har du ikke allerede et mønster, kan du forholdsvis enkelt lage ett selv. Legg hånden på et ark og tegn raust rundt (votter skal ikke være for trange). Overdelen er ett stykke underdelen er delt i to, som vist på bildet. A viser lengde fra tommefeste til fingertupper, viktig at dette ikke blir for kort.
Legg også merke til at det buer ut på utsiden av tommelen, detter er vesentlig!


Legg mønsterdelene på stoffet og klipp rundt, husk en cm til sømrom rundt hele. Til ett par votter klippes to av hver del.


Så tar du de to overdelene, legger de med yttersiden opp og legger pynten på slik du vil ha det... Prøv deg litt fram og se hvordan du liker det best.


Når det er gjort, skal den sys fast. Tunga rett i munnen, og maskin på sneglefart så blir det pent.




Så skal underselene sys sammen. Pass på at du syr rett mot rett ;-).


I tommelbuen klipper du et hakk, nesten helt inn til sømmen. Dette gjør tommelen mere bevegelig.


Nå skal vottene sys sammen, rette mot rette!


Når du gjør dette skal sømmrommet på buen, på yttersiden av tommelen, brettes ned. Ellers blir det klumpete ved tommelen. 


Har du egen merkelapper og vil ha de i sidesømmen er det nå du gjør det.




Dersom du vil sy enkle høst/vårvotter er det bare å vrenge de og sy skråbånd, ribb el. i kanten så er vottene ferdige nå. Som regel syr jeg doble votter, for som nevt er jeg ikke egnet til kalde vinter hvis det betyr at jeg må fryse.

For å få doble votter må du sy fire vottter to med pynt og to uten pynt. Pass på at du ikke pynter to vensterhender...


Her er mine ferdige til montering. Vottene med pynt er vrengt, innervottene med vrangsiden ut. Nå skal du ta innervotten på hånden (barnevotter kan du tre på skaftet ev en langkost eller hva du har som er egnet)


Så tar du yttervotten og trer den over innervotten, slik at de kommer på vrange mot vrange.


Nå gjennsår bare å sy de sammen. Her velger jeg å sy de sammen med overlock, Sikksakk, kantebånd eller ribb er også fullt mulig.


Fest trådene og voilà.......

Herlige, unike votter. En idè til årets julegaver, kansje?




-Yvonne-


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar